Barkod: --- // Macro: 8681672010034

San Carlos Kooperatifi 1980'de, tarım arazilerini küçük çiftçilere yeniden dağıtan tarım reformları sonucunda kuruldu. Bölge, 1980'lerdeki iç savaş sırasında, yüksek konumu sayesinde, muhalif güçler için stratejik öneme sahip bir noktadaydı. Cacahuatique Dağı'nda 1100 metreden 1665'e kadar uzanan 672 hektarlık çiftlik bulunmaktadır. Kooperatifte 126 üye çiftçi bulunur. Aileleriyle birlikte arazide yaşayan çiftçiler 25 ayrı gruba bölünmüştür. Başlangıçta, sadece pacas ve burbon yetiştiriyorlardı. Son zamanlarda yüksek kesimlerde az miktarda Pacamara da dikiliyor. Kahvenin işlenmesi ve kurutulması için gerekli istasyonlar dağın yukarısında, 1400 m yükseklikte bulunmaktadır. Kurutma için sabit sıcaklığın korunmasına yardımcı olan hâkim rüzgâr yönü üzerinde konumlanmıştır. San Carlos aynı zamanda Katolik Yardım Hizmetleri tarafından yürütülen Mavi Hasat Programı'nın (2016'da başladı) bir parçası. Morazán departmanı, susuzluk ve kötü toprak sağlığı nedeniyle potansiyel bir kıtlık bölgesi olduğu için seçildi. Bu program, üretimin düştüğü ve El Salvador'daki kahve tarlalarının tahrip olmasına neden olan yaprak pası (leaf rust) salgınının yaşandığı bir dönemde başlatıldı. Kooperatif üyeleri, su yönetimi uygulamalarına başladı. Toprak sağlığını iyileştirmek için zirai kimyasalların kullanımını en aza indirmek ve organik gübreyi teşvik etmek hedeflendi. Arazide, yağışları toplamak için drenaj sağlamaya yardımcı olan 338 kuyu oluşturuldu. Cocahuatique dağı, Osicala kasabasının ana su kaynağı ve bu önlemler, toplumun su ihtiyacının iyileştirilmesinde yardımcı oldu. Su tedariğinin iyileşmesi yanında, bu değişiklikler, ortalama arazi verimini arttırdı ve bölgeyi El Salvador ortalamasının üzerine çıkardı. Hasat sırasında aileler kahve toplamak için birlikte çalışır ve özellikle olgun kirazların toplanmasına dikkat ederler. Arazi, farklı bölgelere ayrılarak hasat edilir ve kahveler daha sonra kaliteyi değerlendirmek için ayıklama, kurutma ve tadım için birbirlerinden ayrı tutulur. Çiftliğin daha yüksek kesimlerinde bulunan 3 ayrı bölümünün isimleri Monte Carlos, El Coro ve La Florida. Kirazlar, meyvesinden ayrılmadan önce yüzdürülür ve ayıklanır. Meyvesinin % 45'i çekirdeğin üzerinde kalacak şekilde yarı-yıkanmış (honey) işlem görür. Daha sonra gün boyunca düzenli olarak tersyüz edildiği ve geceleri üzerinin örtüldüğü verandaya aktarılır ve 17 gün boyunca nem oranı %11 olana kadar kurutulur. Buradan kahveler, avlularda 1400 m irtifadaki depoda dinlenmeye alınır. Sevk edilmeye hazır olduğunda, kapçık ayıklanması için çiftliğin dibindeki kendi küçük tesislerine alınır ve çuvallanıp nakliyeye hazır hale getirilir. Kooperatifin kendi ihracat lisansı bulunur ve 2017’den beri Falcon ile birlikte çalışmaktadır.

ÜreticiSan Carlos
Çiftçi126 aile
TürRed Bourbon
İşlemYarı yıkanmış
Rakım1100 - 1665 m
BölgeCacahuatique Dağları
TedarikçiFalcon Specialty
Hasat 19/20

Tadım Notları

Sarıerik, sütlü çikolata, bal peteği

Teknikler