Kenya'da kahve ticaretinin büyük çoğunluğu ulusal açık arttırma yöntemi ile yapılmaktadır. Pazarlama temsilcileri, kooperatif ve üreticileri buluşturur ve sonrasında tüccarlar bu kahveler için teklifte bulunurlar. Açık arttırma sistemindeki başlıca satın alım yapanlar genelde büyük ulusal firmalar olur, sonra bu hasatları ithalatçı firmalara ve kavurmacı firmalara satarlar. Maalesef, uzun süredir Kenya kahvesini satın almanın tek yöntemi buydu. Üretim ile ilgili şeffaflık eksikliği, kötü hizmet ve fiyat dalgalanması nedeniyle hayal kırıklığına uğrardık fakat bu sene adımıza açık arttırmaya katılabilecek yerel firma ile çalıştık ve direkt olarak çekirdek alımı yapmaya başladık. Açık arttırmadan aldığımız deneme kahvelerinin tadımını yaptık ve sonrasında kahveleri yerel bir tadımcı tarafından tekrar bir süzgeçten geçirdik. Bu şekilde hem Kenyalı işletmeleri maddi şekilde destekleyip hem de yapılan tasarrufu kavurmacı firmalara aktararak tedarik zincirini daha verimli hale getirip, onların da bu zincirde maddi tasarruf sağlamasını amaçladık. Bu sayede Kenya kahvelerinin kavurma menülerindeki varlığını artırmaya yardımcı olacağını umuyoruz. Planımızın ilk parçası şeffaflık sınırlamaları üstünde çalışmak ve sonunda ulaşmak istediğimiz hedef ise direkt olarak üretici, dernek ve kooperatiflerle birlikte çalışarak aracı olan pazarlama acentelerini bu zincirden kaldırmak olacak.

Gakuyu-ini, Kenya'nın orta dağlık bölgelerindeki Kirinyaga İlçesinde yer almaktadır ve Thirikwa Kooperatif Derneği'nin bir üyesidir. Fabrika güzel, verimli ve ormanlık bir yerde bir settir ve patates, muz, mango, avokado ve bazı çiftlik hayvanlarının yanı sıra nakit ürün olarak kahve yetiştiren binlerce küçük çiftçi tarafından çevrelenmiştir. Bu küçük işletmelerin ortalama rakımı yaklaşık 1.650 m olup, kahvenin güzel tadına katkıda bulunan bir faktördür. Yetiştiriciler, soyu tükenmiş yanardağın külünden - Kenya Dağı'ndan yaratılan derin ve zengin toprakların avantajına sahipler. Çiftçilerin kullandığı kahve çeşitleri ağırlıklı olarak Ruiru anacı üzerine aşılı SL34, Ruiru11, Batian ve SL28'dir. İkincisi, Ruiru11'in dayanıklı ve hastalığa dirençli yapısın temiz ve güzel SL28 ile birleştirir. Gakuyu-ini fabrikası, kahveyi Kenya genelinde tipik yöntemleri kullanarak işliyor. Yöre halkına, Ekim ve Ocak ayları arasında olgunlaşmış kahve kirazlarını toplamak için para ödeniyor ve bunlar kahve yataklarında yıkanıp diskli depulping makinesi yardımıyla meyvelerinden ayrıştırılıyor. Elde edilen müsilaj kaplı çekirdekleri iletmek için kullanılan su, ağır çekirdekleri suyun dibine batırırken, daha hafif çekirdekleri ise yüzeyde yüzdürür, bu yöntem ile kahvenin yoğunluğu kalitesini anlamakta yardımcı olur. Bu çekirdekler ayrı ayrı kanalize edilerek üç çeşit parşömen kahvesi oluşturulur; P1 (en iyisi), P2 ve P3. Parşömen halinde olan kahveler 24 saat içinde kuru fermantasyonun meydana geldiği büyük tanklara aktarılır. Müsilaj gevşediğinde, çekirdekler çakıl taşı benzeri bir his alır ve fermantasyon süreci tamamlanır. Çekirdekler su dolu kanallarda yıkanır ve bekletilir, düşük kalitedeki çekirdekler 'suyun yüzeyinde kalanlar' yoğun yüksek kaliteli çekirdeklerden ayrıştırılmış olur. Daha sonra, bu kahveler Kenya kahvelerinin benzersiz tatlarına katkıda bulunduğu düşünülen bir işlem olan, yaklaşık 24 saat soğuk suda bekletildiği bir ıslatma tankına aktarılır. Parşömen yükseltilmiş kahve yatakların üzerine ince bir tabaka halinde serilip ve 11 ila 14 gün güneş altında kurumaya bırakılır. Kahve daha sonra, parşömenin çıkarılacağı bir değirmene teslim edilmeden önce bir depolama veya ''dinlenme" dönemine tabi tutulur ve herhangi bir kusuru gidermek için kahve elenir ve temizlenir. AA, AB, PB şeklinde, boyuta göre derecelendirilecek ve son olarak ''grain-pro'' dediğimiz torbalarda veya vakumlu paketlerde paketlenecek ihracata hazır hale geleceklerdir.

ÇiftlikGakuyu-ini AB
TürSL28 & 34
İşlemYıkanmış
Rakım1700 - 1900
BölgeKirinyaga
TedarikçiFalcon Specialty
Hasat2019

Tadım Notları

Armut, mandalina, kayısı kompostosu

Teknikler