Huabal, Cajamarca ilinin Jaen ilçesinde yer almaktadır. Bu kahve, Huabal bölgesindeki küçük çaplı üreticilerin seçilmiş ürünlerinin harmanıdır. Bu bölge nitelikli kahve adına potansiyeli yüksek bir yöre olarak bilinir. Fakat kahve üreticilerinin birçoğu bu potansiyeli ortaya çıkarmak için zayıf altyapı veya bilgiye erişim sorunları ile karşılaşmaktadır. Devletin ve tüketicilerin desteği ile bu yörede Catimore türü dikilmeye başlanmıştır. Yüksek irtifalarda beklenen verimi Catimore’dan alamayan üreticiler; Caturra, Bourbon ve Catuai türlerini yetiştirmeye başlamış ve olumlu sonuçlar almıştır.
Huabal, kahve üreticisi çeşitli köylerden oluşur ve her üretici bir köy ile ilgilenir. Yöredeki üretim 1200 ila 2100 m irtifa aralığındadır. Kahve üretimi konusunda Cajamarca’daki önemli merkezlerden biri olan Huabal, birkaç dağa yayıldığından iklim koşulları ve toprak özellikleri önemli ölçüde değişkenlik gösterebilir. Bazı alanlar ıslak, nemli ve (Afrika toprağı gibi) kırmızı olurken diğer alanlar kuru ve sıcaktır. Bu sebeple zengin, lezzetli ve meyvemsi kahveleri yetiştirme potansiyeli yüksektir.
Hubal’dan gelen bu lot, 1800 metre irtifa üzerindeki üreticiler tarafından yetiştirilir, işlenir ve kurutulur. Peru'nun kuzeyindeki birçok üreticinin kendi yıkama havuzları ve kahve meyvesini ayıklamak için kullanılan depulping makineleri vardır. Üreticiler bu makinelerde kahveleri işleyip Afrika tipi tezgâhlarda veya verandalarında kuruttuktan sonra Jaen'deki Falcon Peru deposuna kalite kontrole getirir. Burada nem ve yoğunluk değerleri kayıt altına alınır, kavrulup tadına bakılır ve puanlama yapılır.

ÜreticiKüçük üreticiler
TürCaturra, Bourbon, Pache
İşlemYıkanmış
Rakım1600 - 2000 m
BölgeHuabal, Jaen
ÜlkePeru
TedarikçiFalcon Speciality
Hasat2019

Tadım Notları

Fıstık, siyah çay, nane, pekmez

Teknikler