Aeropress
Kahve | Su Miktarı | Derece | Süre |
18 g | 180 ml | 92-94 C | 2:00 - 2:10 dk. |
Malzemeler
çekirdek kahve / tartı / aeropress / filtre kağıdı / değirmen / su ısıtıcısı / kupa / tahta kaşık / saat / sıcak su
Hazırlanış
- Çekirdek kahvenizi filtre kahve çekiminden çok az daha ince öğütün.
- Su ısıtıcısında tercihen filtrelenmiş yoksa damacana suyunuzu 92-94C’de ısıtın (suyu kaynatıp sonra soğutmayın).
- Aeropress’in delikli filtre kısmına filtre kağıdını yerleştirin ve yerine vidalayın.
- Aeropress’i, fincanınızı, filtre kağıdını (kağıt kokusundan kurtulmak için) bol sıcak sudan geçirin.
- Fincanınızı tartıya alın ve üzerine aeropress’i yerleştirin.
- Aeropress ile gelen huniyi kullanarak öğütülmüş kahveyi Aeropress’e alın ve yanlarına vurarak kahvenin düz bir yatak oluşturmasını sağlayın.
- Tartıyı açın ve saati başlatın.
- Hızlıca ısıtıcıdan 180 ml suyu kahvenin üzerine dökün ve 5 saniye şiddetle karıştırın (tüm kahve suya doymalıdır).
- Üst parçayı sadece lastik kısmı girecek kadar olmak üzere alt parçaya hiç vakit kaybetmeden yerleştirin (böylece kahvenin kağıttan akmasını engellemiş olursunuz).
- 1.45 dakikaya ulaşınca üst parçayı çıkarın ve 5 saniye kadar tekrar karıştırın.
- Üst parçayı tekrar yerine takın, tartının üzerinden alın ve yavaşça aşağıya doğru bastırın (toplam süre 2.00-2.10 dakikayı geçmemelidir, ılımlı bir direnç olmalıdır ve geride kubbe görünümlü bir kahve yatağı oluşmalıdır).
- Eğer çok hızlı itilirse öğütme seviyenizi inceltin, çok yavaş itilirse ise tam tersine kalınlaştırın.
- Suyun tamamı fincana süzülünce elde ettiğiniz kahveyi ister %50 oranında sıcak su ile deriştirin isterse de sert bir kahve seviyorsanız olduğu gibi için, sütle de deriştirebilirsiniz.
- Vidalı parçayı sökün ve çöp kutusuna doğru sonuna kadar bastırarak kahve artığından kurtulun. Sıcak su ile tüm parçaları yıkayın.