French Press
Kahve | Su Miktarı | Derece | Süre |
22 g | 360 ml | 95 C | 5:00 dk. |
Malzemeler
çekirdek kahve / tartı / espropress-frenchpress / değirmen / su ısıtıcısı / tahta kaşık / saat / sıcak su
Hazırlanış
-
Çekirdek kahvenizi en kalın şekilde (büyük partiküller halinde) öğütün.
-
Su ısıtıcısında tercihen filtrelenmiş yoksa damacana suyunuzu 95C’de ısıtın (suyu kaynatıp sonra soğutmayın).
-
Espropress’i/Frenchpress’i süzgeçleri de dahil olmak üzere sudan geçirin.
-
Kahveyi dikkatlice Espropress/Frenchpress’in yan duvarlarına ve ağız kısmına gelmeyecek şekilde alın ve düz bir kahve yatağı elde edin.
-
Tartının üzerine yerleştirin.
-
Tartıyı açın ve saati çalıştırın.
-
15 saniyede hızlıca ve şiddetlice 180 ml suyu dökün, 5 saniye tahta kaşıkla karıştırın.
-
Yine 15 saniyede kalan 180 ml suyu da dökün ve yine 5 saniye karıştırın.
-
Kapağını yavaşça 2-3 cm indirin ve tekrar yerinden çıkararak kahvenin emdiği suyu telafi etmek üzere 10-15ml daha su ekleyin.
-
Kapağı, süzgeç su seviyesinin çok az altına inecek şekilde kapatın.
-
Saat 4.30 dakikayı gösterdiğinde kapağı kaldırın ve yüzeydeki kahve tanelerini küçük ama derin bir tahta kaşıkla alın (bitterness’ı ve küçük partiküllerin kahveye geçmesini önlemek içindir).
-
Bu aşamada sakın karıştırmayın.
-
Kapağı, vücut gücünüzü fazla yaslanmadan 15 saniyede yavaşça bastırın. Toplamda 5.00 dakikaya ulaşmalısınız.
-
Isıttığınız fincanda hemen servis edin (asla bekletmeyin yoksa demlenmeye devam edecek ve acılaşacaktır).
-
Parçaları sökün ve lavaboda güzelce yıkayın.